%0 Journal Article %T اثرات پرتوفراوری گاما بر ویژگی‌های میکروبی و حسی- چشایی تره و جعفری تازه %J مجله علوم و فنون هسته ای %I پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای %Z 1735-1871 %A احمدی‌روشن, مرضیه %A برنجی اردستانی, سمیرا %A شیخ نصیری, سارا %A جمالی, سپیده سادات %A سرابی, مونا %D 2021 %\ 12/22/2021 %V 42 %N 4 %P 110-119 %! اثرات پرتوفراوری گاما بر ویژگی‌های میکروبی و حسی- چشایی تره و جعفری تازه %K پرتودهی گاما %K تره %K جعفری %K میکروبی %K حسی- چشایی %R 10.24200/nst.2021.1318 %X مصرف سبزیجات تازه نقش مهمی در ارتقای سلامتی افراد جامعه و پیشگیری از بیماری­های مختلف دارد، اگرچه این محصولات مفید ناقلی مناسب برای انتقال باکتری­ها، انگل­ها و ویروس­های بیماری­زا به انسان هستند. ماندگاری این محصولات به­صورت تازه بسیار محدود است و حداکثر پس از سه روز، در شرایط یخچالی قابلیت مصرف خود را از دست داده و به توده­ای از ضایعات تبدیل می­شوند. پرتودهی می‌تواند یک تیمار عملی برای اطمینان از ایمنی و افزایش ماندگاری سبزیجات تازه و امکان صادرات آن­ها به بازراهای بین­المللی باشد. در این پژوهش اثرات دزهای پرتودهی گاما 0، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 کیلوگری بر کیفیت میکروبی و ایمنی تره و جعفری تازه نگه­داری شده در دو دمای­ °C 25 و 4 بررسی شد. نتایج نشان دادند که نمونه­های نگه­داری شده در دمای °C 25  به علت بار میکروبی بالا در همان دو روز اول از چرخه مطالعه حذف شدند. در نمونه­های پرتودهی تا روز 8 روند کاهش بارمیکروبی وابسته به دز مشاهده شد. باکتری­های بیماری­زای غذایی  E.coli  وStaphylococcus aureus، هم فقط در نمونه­های شاهد و kGy 25/0 حضور داشتند. بنابراین با توجه به نتایج قابل پذیرش از نظر ایمنی میکروبی و حسی و چشایی، در صنعت فراوری سبزی، پرتودهی 5/0 کیلوگری همراه با نگه­داری یخچالی می­تواند در افزایش ماندگاری تره و جعفری تازه در حدود 8 روز و کاهش ضایعات مورد استفاده قرار گیرد. %U https://jonsat.nstri.ir/article_1318_eafd01275c3fc9c28d84594b20d1bc34.pdf