%0 Journal Article %T اثر پرتو گاما بر برخی از ویژگی‌های فیزیکی- شیمیایی، ترکیب‌های فراسودمند و خاصیت ضداکسایشی آب انار %J مجله علوم و فنون هسته ای %I پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای %Z 1735-1871 %A علی‌قورچی, حمیدرضا %A برزگر, محسن %A سحری, محمدعلی %A عباسی, سلیمان %D 2013 %\ 11/22/2013 %V 34 %N 3 %P 65-75 %! اثر پرتو گاما بر برخی از ویژگی‌های فیزیکی- شیمیایی، ترکیب‌های فراسودمند و خاصیت ضداکسایشی آب انار %K آب انار %K پرتو گاما %K ترکیب‌های فراسودمند %K خاصیت ضداکسایشی %R %X فرآوری گرمایی تأثیر قابل توجهی برترکیب­های فراسودمند انار دارد. در این پژوهش اثر دزهای مختلف تابش گاما بر برخی از ویژگی­های فیزیکی- شیمیایی، ترکیب­های فراسودمند، خاصیت ضداکسایشی و رنگ آب انار رقم­های ملس ممتاز ساوه و آلک ساوه مورد ارزیابی قرار گرفت. پرتودهی در دزهای ◦ تا 3 کیلوگری تغییر معنی­داری در pH، قدرت اسیدی کل و مقدار مواد جامد محلول نمونه­ها ایجاد نکرد. کاهش مقدار ترکیب­های فنولی هم معنی­دار نبود. مقدار آنتوسیانین کل نمونه­ها بعد از پرتودهی یک کاهش معنی­دار نشان داد؛ میزان کاهش در آب انارهای دانه­ی انار ملس ممتاز و آلک ساوه به ترتیب، 34 و %29، و در آب انار میوه­ی کامل انار در حدود، به ترتیب، 32 و %30 بود. با افزایش دز پرتودهی، فعالیت ضداکسایشی نمونه­های انار نسبت به کنترل روند کاهشی داشت اما معنی­دار نبود. پرتودهی آب انارها تفاوت معنی­داری در عامل­های رنگ هانترلب ایجاد کرد. در اثر پرتودهی مقدار L* نمونه­های آب انار نسبت به کنترل به صورت معنی­داری افزایش یافت، در حالی­که مقادیر a* و b* به صورت معنی­داری کاهش یافتند. به طور کلی می­توان نتیجه گرفت که اثر تخریبی دزهای پایین پرتودهی بر ترکیب­های فراسودمند و ویژگی­های فیزیکی- شیمیایی آب انار ناچیز است. %U https://jonsat.nstri.ir/article_339_2938ad9fc65eaaad4f26914ae8fd58ae.pdf