%0 Journal Article %T بررسی پایداری رادیکالهای آزاد ایجاد شده تحت فرایند ضدعفونی کردن با پرتوهای الکترونی MeV10 در سبزیجات خشک و ادویه‌ به روش EPR %J مجله علوم و فنون هسته ای %I پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای %Z 1735-1871 %A ضیایی, فرهود %A لنجانیان, حسین %A برموز, محمود %A حسینی رنجبر, عباس %D 2005 %\ 11/22/2005 %V 25 %N 3 %P 9-14 %! بررسی پایداری رادیکالهای آزاد ایجاد شده تحت فرایند ضدعفونی کردن با پرتوهای الکترونی MeV10 در سبزیجات خشک و ادویه‌ به روش EPR %K روش EPR %K دُز تابش %K پایداری رادیکالهای آزاد %K باریکه الکترونهای MeV 10 %K سبزیجات خشک %K ادویه %K اثر دما %K اثر رطوبت %R %X در این طرح ابتدا نمونه‌هایی از سبزیجات و ادویه خشک انتخاب و پس از توزین دقیق، به جهت اهمیت جرم در پاسخ دستگاه EPR، تحت تابش باریکه الکترونهای MeV 10 با دُز جذبی معادل kGy10 پرتودهی شد. پس از کالیبره کردن دستگاه، پارامترهای بهینه، ویژه ماده مورد بررسی تنظیم شدند. سپس نمونه‌ها در لولة مخصوص دستگاه قرار داده شده و طیف‌های EPR نمونه‌ها تهیه شدند و مورد مقایسه قرار گرفتند. در مرحله نهایی، به منظور بررسی میزان پایداری رادیکالها، اندازه‌گیریها در فاصله‌های زمانی مشخص تکرار شدند. همچنین اثرهای دما و رطوبت بر تغییر پاسخ EPR مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل، حاکی از کاهش میزان رادیکالهای آزاد با گذشت زمان و افت کامل آن پس از گذشت زمانی حدود دو ماه است. فرایندهای اعمال شده به هنگام استفاده از این مواد، به عنوان مثال در زمان طبخ، مانند حرارت‌دهی و افزایش رطوبت نیز موجب از بین رفتن کامل رادیکالهای آزاد در نمونه‌ها می‌شوند. %U https://jonsat.nstri.ir/article_703_8da1d3a8ce78195d52eb66a387e91450.pdf