TY - JOUR ID - 1555 TI - جداسازی ناخالصی‌ها از کیک زرد به روش استخراج حلالی با آلیکات 336 به‌عنوان استخراج‌کننده JO - مجله علوم و فنون هسته ای JA - NST LA - fa SN - 1735-1871 AU - خان رمکی, فرشته AU - ضحاکی فر, فاضل AD - پژوهشکده چرخه سوخت هسته‌ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: 8486-11365، تهران- ایران Y1 - 2024 PY - 2024 VL - 45 IS - 2 SP - 21 EP - 30 KW - جداسازی KW - کیک زرد KW - استخراج حلالی KW - آلیکات 336 KW - مکانیزم DO - 10.24200/nst.2024.1555 N2 - در این مطالعه، جداسازی ناخالصی‌های کیک زرد با روش استخراج حلالی با استفاده از آلیکات 336 مورد بررسی قرار گرفت. اثرات زمان تماس، نوع استخراج‌کننده، غلظت استخراج‌کننده، نوع بافر و pH آن و نوع رقیق‌کننده بر میزان استخراج ناخالصی‌ها از فاز آبی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش‌های جداسازی ناخالصی‌ها با استخراج حلالی از محلول شبیه‌سازی شده صورت گرفت. زمان بهینه برای تماس دو فاز جهت دست‌یابی به بیش‌ترین مقدار استخراج ناخالصی‌ها نسبت به اورانیم 6 دقیقه به‌دست آمد. استخراج‌کننده آلیکات 336، نسبت به ان-بنزوئیل-ان-فنیل هیدروکسیل آمین) BPHA (و ان، ان-دیمتوکسی فنیل فرمامیدین) DMF (عملکرد بهتری برای جداسازی ناخالصی‌ها داشت. غلظت بهینه برای استخراج‌کننده مقدار 4/0 مولار به‌دست آمد و کلروفرم بهترین عملکرد را در بین رقیق‌کننده‌ها داشت. استفاده از بافر استیک اسید- سدیم استات با pH برابر 6/3 موجب بیش‌ترین حذف ناخالصی گردید. هم‌چنین نمودار مککیب تیل نشان داد برای حذف ناخالصی مولیبدن از نمونه کیک زرد به دو مرحلۀ استخراج نیاز است. بنابراین می‌توان گفت در شرایط بهینه پارامترهای فرایندی و با دو مرحله استخراج، 94% اورانیم در فاز آبی باقی ماند و میزان ناخالصی‌ها به زیر حد مجاز کاهش یافت. UR - https://jonsat.nstri.ir/article_1555.html L1 - https://jonsat.nstri.ir/article_1555_19fdba80c12c88409010e8ebcc8b124e.pdf ER -